Pixel Nordics “Rising Star” Stella Wannberg prisas på European Search Awards 2022

arrow5
case_footway
case_footway arrow1 arrow1 arrow2 arrow3

Prestigefyllda European Search Awards belönar och firar de allra bästa företagen, kampanjerna och medarbetarna inom SEO, PPC och Content Marketing från samtliga länder i Europa. Och ett av de allra mest prestigefyllda prisen en kan vinna är det individuella priset som “Rising Star” – vilket Pixels medarbetare Stella Wannberg vann i år. Läs vidare för att lära dig mer om tävlingen, om priset – och inte minst för att lära känna årets vinnare Stella!

Vad är European Search Awards och hur fungerar det?

European Search Awards är en europeisk tävling som hålls årligen där de bästa företagen, kampanjerna och medarbetarna som jobbar inom SEO, PPC och Content Marketing tävlar om ett gäng prestigefyllda priser. En väl sammansatt jury delar ut priser inom ett drygt 40-tal kategorier, såsom bästa byrå, bästa SEO-insats inom B2B, bästa PPC-kampanj inom finans med flera.

För att kunna tävla måste du nomineras, vilket du oftast blir av kollegor eller kunder som du arbetar med. Därefter går juryn igenom nomineringarna och väljer ut ett fåtal finalister i varje kategori. Finalisterna bjuds sedan in till en gala där vinnarna koras. Det är även samma jury, bestående av framgångsrika personer i branschen, som därefter går igenom varje nominering och bestämmer vilket företag, vilken person eller vilket case som vinner varje pris. 

 

VAD INNEBÄR PRISET “RISING STAR”?

Priset Rising Star handlar om att belöna en ung person (under 30 år) som visar stor potential, tydliga resultat och som har haft en utveckling utöver det vanliga. För att belönas med detta pris måste du visa en väldigt brant utvecklingskurva där du tidigt tar på dig stort ansvar och visar på tydliga resultat av ditt arbete. Utöver det, bör du även ha bidragit till din arbetsplats och branschen i stort genom ekonomisk vinst och delande av kunskap. Dessutom ska du ha haft tydliga hinder på vägen som du överkommit på ett föredömligt sätt. Det är inga små bedrifter eller prestationer, och juryn ställer därmed höga krav för att bli utsedd till en Rising Star!

quote

It was great to see an energetic individual looking to constantly learn and who takes the initiative to go out and find the information for themselves. Stella is clearly a positive individual which is reflected in the feedback from her wider team. Her achievements are fantastic and are backed by a detailed appendix. Congratulations!

- Juryn i European Search Awards

 

 

Vem är då Stella – och varför är hon en Rising Star? 

Så vem är egentligen Stella och vad har gjort henne till en sådan stjärna? Vi tog tempen på vår kollega med en liten intervju:

 

Stella Wannberg

Stella Wannberg

Ålder: 24 år

Bor: I Gamla Enskede med sin sambo och hund

Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi från Handelshögskolan vid Umeå Universitet samt utlandsstudier (HR, business, marknadsföring, sociala medier) vid San Diego State University 

Jobbat med SEO: I drygt 4 år

Jobbat på Pixel: I drygt 2,5 år

Uppvuxen i: Örnsköldsvik (Norrland <3)

Fritidsintressen: Hunden Grim, ridning och golf 

 


Hur kommer det sig att du började jobba med SEO? 

Det var faktiskt lite av en slump. Jag hade knappt koll på vad SEO var innan jag började jobba med det och hade bara stött på det i en kurs jag läste vid San Diego State Universiy. Det känns dock som att många man pratar med ramlat in i branschen på ett eller annat sätt.

Min originalplan var egentligen att plugga vidare och ta en master i marknadsföring, men jag behövde ett jobb innan ansökningsperioden började och tyckte marknadsföring var kul så jag sökte mig naturligt åt det hållet. Det var så jag hamnade på Brath i Örnsköldsvik där jag arbetade med outreach, vilket visade sig bli starten på min karriär. När jag sedan ville bredda mig sökte jag mig vidare och hamnade här på Pixel Nordic.

 

European Search Awards – galan

Varför sökte du dig till Pixel?

Jag får tacka Henric Smolak för det då det var han som tipsade mig om Pixel. Han kände Gabriella Gall som är en av våra partners här på Pixel och efter det hamnade jag på en lunch med Viktor (Calmhede, vår COO, reds. anm.) som sålde in Pixel som arbetsgivare.

Det jag fastnade för hos Pixel var deras goda värderingar där de ser till varje individ och att de genuint vill hjälpa medarbetarna att utvecklas och nå sina mål – något som var väldigt viktigt för mig. Jag är ganska aktiv på sidan av jobbet också, så att de var väldigt flexibla som arbetsgivare var också en stor bidragande faktor. Sen skadar det knappast att Pixel är fyllt med väldigt kunniga medarbetare som man lär sig massor om SEO av dagligen.

 

Nu när du kommit in i branschen, vad har fått dig att fortsätta?

Jag blev positivt överraskad av hur många aspekter arbetet innefattar. Det finns så mycket att lära sig! 

Som person har jag ganska mycket energi och en av de roligaste sakerna med SEO och marknadsföring är att det verkligen alltid finns mer saker att bita tag i, mer att lära sig och mer områden att utforska. Om man gillar att utmana sig själv och kliva ur sin comfort zone så finns det egentligen inga gränser. Jag tror det är en stor bidragande faktor till att jag inte bytt spår – för på ett eller annat sätt är jag alltid lite nybörjare, och det tilltalar mig verkligen.

 

Hade du lika gärna kunnat jobba med något annat och blivit lika mycket av en stjärna, tror du?

Vilken fråga, haha! Om man ska förenkla framgång så tror jag det handlar om inställning och narrativ. Inställning är något du i högsta grad kan påverka och där har jag väl alltid haft drivet och go-getter-attityden som talar för mig, oavsett om det handlat om sport, plugg eller jobb (eller sällskapsspel till alla i min närhets förtvivlan).

Vilket narrativ och kontext du befinner dig i kan du såklart också påverka till en viss grad, men det påverkas också av tur. Att jag vann priset tror jag är resultatet av en perfekt blandad kompott av driv och att jag hamnat i rätt sammanhang, både genom att ha tur och genom att aktivt söka mig dit. 

 

Varför vann du priset “Rising Star”?   

Den frågan har jag också ställt mig själv för det finns verkligen så himla många andra drivna, duktiga och kunniga människor i branschen. Om man kollar på grunden till nomineringen så hade den flera ben där den berörde både prestationsbaserade delar och mjukare värden.

Dels handlade den om hur jag arbetat för ständigt utöka min kompetens, mina kunders resultat, sättet jag transformerat företags arbetsprocesser och hur jag bidragit till Pixel i stort.

Sen innefattade nomineringen också andra aspekter som hur jag arbetat för att bidra med det jag kan för att hjälpa andra – både inom och utanför branschen.

Jag har fått väldigt bra resultat på de kundprojekt jag drivit där jag också fått väldigt fin feedback från mina kontaktpersoner samtidigt som ingen kund sagt upp. Tack vare nöjda kunder så har jag också bidragit positivt till byråns intäkter genom utökade samarbeten. Utöver det så har jag också engagerat mig i andra projekt på sidan av arbetet där jag exempelvis startade upp Pixel Education, varit mentor för fyra personer i mentorprogrammet  “Mitt Livs Chans” samt arbetat pro-bono med SEO för BRIS. 

 

Berätta mer om Pixel Education, Mitt Livs Chans och BRIS

Pixel Education är ett initiativ jag startade för att hjälpa studenter som pluggar inom digital marknadsföring att få in en fot i SEO-branschen. Vi på Pixel har bjudit på gratis gästföreläsningar på olika yrkeshögskolor, bjudit på tillgång till SEO-verktyg för att de studerande ska få laborera själva, bjudit in till ett forum för frågor och diskussioner kring SEO och sist men inte minst bjudit in till AW:s med pizza och mingel med branschfolk.

Mitt Livs Chans är ett mentorprogram för personer med utländsk bakgrund som besitter eftergymnasial utbildning, men som inte har jobb inom sitt kompetensområde i Sverige. Under 2021 volontärade jag som mentor för fyra personer där jag guidade dem och hjälpte dem säkra jobb inom deras önskade områden. En av personerna, Nada, lyckades få jobb inom sin bransch innan mentorskapets officiella slut och vi har fortsatt kontakt än idag. Jag skulle säga att det är en väldigt givande relation för båda parter och något jag kan rekommendera fler att göra.

Pro-bono-arbetet med BRIS är något jag fått arbeta med under min arbetstid på Pixel (apropå Pixels grymma värderingar!) där jag hjälpt dem med SEO och att få upp den kanalen på agendan. På så vis har vi kunnat arbeta ännu mer målmedvetet kring att fånga in barn och unga som behöver hjälp eller svar på svåra frågor. Det är fint att se att två egentligen helt skilda organisationer kan hitta en gemensam punkt att tillsammans ge tillbaka till samhället – två är starkare än en, eller hur? Med det sagt, så är jag väldigt tacksam att jag fick den möjligheten att hjälpa en organisation som helt klart är behövd i vårt samhälle.

 

Åter till priset då – vad betyder det här priset för dig?

Tro det eller ej, men det har överlag varit en väldigt jordande upplevelse. Jag var väldigt tacksam över att överhuvudtaget bli shortlistad som en finalist och trodde aldrig det skulle räcka hela vägen med tanke på hur många fantastiskt kompetenta personer vi har i branschen. 

Nomineringen i sig var också ett fint sätt att se tillbaka på vad jag åstadkommit och att det jag gör verkligen gör skillnad. Att få läsa det som kunder, medarbetare och andra personer jag passerat i min karriär hittills hade att säga om mina prestationer, men också mig som person, berörde verkligen. Egentligen är priset lika mycket deras som mitt för utan dem hade jag absolut inte kommit hit idag. Om man läser mellan raderna så är det inte svårt att se att jag verkligen haft turen att befinna mig i ett väldigt härligt narrativ. 

Sist vill jag också nämna att själva vinsten under galan var riktigt roligt. När juryn läste upp motiveringen satt jag och pratade med mina bordsgrannar, jag lyssnade knappt för jag var ändå helt inställd på att jag inte skulle vinna. Helt plötsligt ser jag att mina nederländska bordsgrannar börjar gapa efter att juryn utsett vinnaren, och utbrister: “That’s you!”.

Fortsatt under resten av kvällen så var stämningen verkligen hur härlig som helst med flera personer som kom fram för att gratta mig. Det bevisar verkligen vilken fin och genuin stämning vi har i branschen där många, även konkurrenter, aktivt sökt upp mig för att gratulera.

 

Stella Wannberg & Daniel Axelsson

Du nämner ofta att andra bidragit till din framgång, har du några särskilda förebilder inom SEO?

Absolut. Först och främst min coach och team lead på Pixel, Daniel Axelsson. Han utmanar mig, är väldigt smart och otroligt business-savy. Jag har han att tacka för otroligt mycket och kan inte drömma om en bättre mentor. Dessutom har han en smittsam attityd om att våga testa och våga utmana.

Sen ser jag även upp till Carrie Rose, grundare av byrån Rise at Seven. Jag har följt henne på håll i flera år och för att nämna några få saker jag uppskattar med henne så är det hennes driv, att hon är sjukt duktig på det hon gör och har byggt upp sin byrå från grunden till det framgångsrika företag det är idag. Det diggar jag. 

 

Vilket är ditt bästa SEO-tips? Gärna något lite okonventionellt?

Okonventionellt vet jag inte, men jag brukar utmana mina kunder i att se på marknadsföring på ett mer holistiskt sätt. Alltså att inte jobba i silos med sina kanaler, utan att väva ihop satsningen på SEO med exempelvis PR eller influencer marketing. Jag tror att många skulle tjäna på att bredda sin syn på marknadsföring och att arbeta mer krossfunktionellt. Det finns mycket att hämta hem här.

 

Sist men inte minst, har du någon fun fact att dela med dig av om dig som person?

När jag var yngre bloggade jag en del för att jag gillade att skriva, men bland det roligaste jag visste var att designa om bloggarna (de som vet de vet). Detta gjorde att jag naturligt lärde mig en del simpel kod från ganska ung ålder, vilket faktiskt har kommit till ganska stor nytta i mitt arbete idag. Min egen blogg var faktiskt också den första domänen jag köpte. Tack pappa för att du fick mig att skaffa blogg och sa att “blogga var en bra grej”. 

 


 

Med det vill vi säga tack till Stella för en fin intervju, och inte minst för ett finfint arbete! Vill du jobba med Stella, eller någon av våra andra duktiga SEO-konsulter, är du varmt välkommen att kontakta oss på Pixel Nordic. Vi sitter på Kungsgatan 24 i Stockholm och hjälper företag med SEO-utmaningar.