Nya sökbeteenden kräver nya arbetssätt – Apotek Hjärtat siade om framtiden

arrow5
case_footway
search

Rekord

i antal klick & intäkter

search

Position 1

för alla relevanta sökord

vector

Endast 6

timmars SEO-arbete

case_footway arrow1 arrow1 arrow2 arrow3

När den nationella lanseringen av självtest för covid-19 stod för dörren under våren 2021, var det inte svårt att räkna ut att efterfrågan skulle bli enorm.

Apotek Hjärtat och Pixel förstod att det krävdes snabba puckar för att hinna först ut på marknaden och därigenom få fördelar gentemot konkurrenterna. Nu gällde det att snabbt skapa unika landningssidor som kunde svara på efterfrågan. Men hur möter man en efterfrågan och ett sökbeteende som fortfarande inte riktigt finns?

search

Rekord

i antal klick & intäkter

Insatsen ledde till att antalet klick ökade markant när efterfrågan peakade strax före jul. Trots försvårande omständigheter som att produkter sålde slut, ledde insatsen också till rekord i transaktioner och intäkter.

search

Position 1

för alla relevanta sökord

Resultatet var en förstaposition (eller först av alla kommersiella aktörer) på alla relevanta sökord – ibland rentav med en dubbelträff i SERP:en.

search

Endast 6 h

SEO-arbete

Sökordsanalysen utfördes av Pixel på bara 2 timmar, medan Apotek Hjärtat skapade landningssidorna och allt innehåll på 4 timmar. Hela insatsen tog alltså 6 timmar totalt.

cross

Apotek Hjärtat är Sveriges största apotekskedja

cross

Tack vare Apotek Hjärtat har det svenska folket fått närmare till apotek – dessutom med bättre öppettider än någonsin. Totalt har Apotek Hjärtat över 4000 medarbetare som hjälper sina kunder med frågor om läkemedel, hälsa och välmående.

UTMANING

mount_icon

Eftersom produkterna aldrig tidigare hade funnits på den svenska marknaden låg den största utmaningen i att förutse ett sökbeteende som ännu inte hade uppstått. På grund av detta gick det inte att använda traditionella metoder för att uppskatta sökvolymer eller försäljningsintäkter. Det överhängande hotet om en ny våg av smittspridning i kombination med allmänhetens längtan efter att äntligen kunna umgås med nära och kära igen, gjorde dock att Apotek Hjärtat och Pixel kände sig tämligen säkra på att intresset för produkterna skulle komma att bli stort.

STRATEGI

mount_icon

Strategin gick ut på att undersöka sökbeteendet kring liknande produkter på marknaden och att kombinera det med vad man redan visste om covid-19. På så vis kunde man nå en kvalificerad gissning kring hur sökbeteendet skulle se ut när produkterna väl fanns ute till försäljning, och därmed kringgå utmaningen med bristen på data. Men det gällde inte bara att pricka rätt; det krävdes också att man var snabb. Apotek Hjärtat behövde helt enkelt vara först ut bland konkurrenterna inom nätapotekssegmentet, så att man kunde få chansen att inte bara synas i utan också äga sökresultatet.

VAD MAN GJORDE

mount_icon

Pixel utförde en noggrann sökordsanalys på välkända begrepp inom corona och covid-19, samt begrepp som används för tester inom andra områden. När man kombinerade begreppen fick man en bild av hur sökbeteendet kunde komma att se ut.

Baserat på dessa insikter satte Apotek Hjärtat igång att skapa landningssidor och tog internt fram det innehåll som krävdes för att svara på den förmodade efterfrågan.

RESULTAT

mount_icon

Resultaten lät inte vänta på sig. Inom kort rankade man etta, eller åtminstone först av alla kommersiella aktörer, på samtliga relevanta termer:

  • Snabbtest corona/covid
  • Självtest corona/covid
  • Corona/covid test
  • Antigentest
  • Snabbtest

Ibland belönades man rentav med en dubbelträff: ett fenomen där ett och samma varumärke eller sajt etablerar två unika positioner i sökresultatet. 

Förstapositionerna ledde till att Apotek Hjärtats organiska trafik ökade till rekordnivåer när intresset för produkterna var som allra störst under dagarna före julen 2021.

Den gigantiska efterfrågan resulterade i att produkter sålde slut, men trots det ledde insatsen till rekord i besök, transaktioner och intäkter för apotekhjartat.se. Samtidigt var man också med och bidrog till att svenska folket kom igång och kunde testa sig för covid-19 i stor skala från hemmets trygga vrå.

 

NÄSTA STEG

Utöver det långsiktiga SEO-arbetet fortsätter Pixel tillsammans med Apotek Hjärtat att jobba kreativt för att hitta nya sätt att möta kundbeteendet – något som krävs i en omvärld i ständig förändring.

quote

För oss har Pixels stöd och expertis varit avgörande i att få värdeskapande rutiner och arbetssätt på plats, hos alla funktioner som gemensamt är med och bygger upp vår SEO. De bjuder på sin kunskap och delar med sig av insikter som engagerar hela Hjärtat. Ansvarstagandet och förmågan att se till våra behov och förutsättningar, för att utifrån dem erbjuda kreativa lösningar på hur vi kan realisera våra ambitioner är några av anledningarna till att vi känner oss trygga i samarbetet.

mount_icon
Pelle Schieber
Apotek Hjärtat