Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med Medtryck - Pixel
Medtryck - Henrik Spåre

Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med Medtryck

Postat Dec 3, 2018 Tag SEO-intervju

SEO-intervjuer med svenska e-handlare

Vikström och Gall på Pixel intervjuar svenska e-handlare. Lyssna till vad deras fokus är inom e-handel och när de väljer att implementera SEO som en del av sin e-handelsstrategi.

Lyssna till när Pixels CEO, Henrik Vikström intervjuar Henrik Spåre, CEO på Medtryck om e-handel. 

1. Vad är fokus just nu inom SEO?

Mitt fokus styrs ganska mycket av vad allas fokus blir. Det är innehåll och kanske mer en långsiktighet i hur man jobbar. Vi jobbade långsiktigt redan från början och försökte hålla oss från quick fix-lösningar i och med att företaget och sökresultatet är så viktigt för oss. Vi måste kunna optimera sajten för kunden och inte för Googlebot. Så långsiktighet och en bra användarupplevelse. Det låter kanske tråkigt och inte så  spännande, men det är verkligen sant. Det tror jag 99 % av alla som jobbar med det skriver under på.

2. Vad vill du/företaget ranka #1 på?

Vi har ett sortiment som består av över 4 000 artiklar. Kategorimässigt är det så brett att man svimmar av att ens gå in på sin egen sajt. Vad vill vi ranka nummer ett på? Det blir lite som med barn. Man kan inte säga att den ena är viktigare än den andra. Men rent intäktsmässigt, som inte är nån barnreferens, så finns det vissa kategorier som bringar in mer och står för större del av intäkterna. Där har vi till exempel pennor med tryck som är stommen. Så “pennor med tryck” vore smidigt att ligga etta på.

3. Vad är viktigt att tänka på när man väljer SEO-partner?

Jag skulle vilja säga att om man väljer ett bolag så ska man inte fokusera på säljaren som ringer upp utan att man själv söker upp ett bolag att jobba med. Och att man också tittar lite på vem det är som ligger bakom bolaget. Människorna bakom, filosofi och värderingar.  

Sen kan jag gilla att företaget finns i Sverige och följer den svenska modellen. Det tycker jag är viktigt rent etiskt. Precis som du röstar i ett riksdagsval så röstar du varje gång du köper in en tjänst. Då kan man lägga sin röst på nåt där man får nånting tillbaka till samhället som man lever i eller så kan man rösta på nån där man inte får det.

4. Varför är SEO en viktig del av marknadsmixen för dig som chef och ansvarig för SEO på ditt företag?

Fördelen med SEO är att det smittar av sig både på användarupplevelsen och SEM-biten. Jag skulle säga att SEO är mer långsiktigt än många andra typer. Lite mer åt branding-hållet än kampanjhållet. Jag tycker att det är extremt viktigt oavsett vad som händer i sökresultatet med Google.

Om det blir 400 annonser innan sökresultaten kommer så tror jag ändå att det kommer att vara viktigt långsiktigt. Men kontra andra reklamkanaler vågar jag inte säga. Kan en rimlig fördelning vara att man lägger 95 % på reklamprodukter och 5 % på SEO, kanske?

5. Vanliga fördomar om SEO?

Att det är väldigt tekniskt komplicerat. Samt att alla sitter på Malta, men det är en fördom som stämmer.

6. Tre konkreta resultat som man kan förvänta sig om man använder en genomsyrad SEO-strategi?

Självklart har jag det! Fler kunder som förmodligen resulterar i nån form av lönsamhet. Den är ganska given, för det är väl det som det handlar om i grund och botten. Om man jobbar långsiktigt, som man borde göra, så får man också en bättre sajt.

Vi har som grundfilosofi att om vi har information om en produkt så ska vi också kunna ge den till kunden. Om vi har en penna och vi vet att det är blått bläck på den pennan då ska också kunden kunna veta att det är blått bläck. Transparens i vårt innehåll gör att det även hänger med till SEO-biten. Så bättre sajt. Mer innehållsrik sajt. Det var två, väl?

Sist ska jag säga vad man inte kan förvänta sig och det är att det ska hända nåt dagen efter som man drar i kranen. Det är just ett långsiktigt arbete. Det är som att börja spela fotboll. Det sitter inte direkt, utan du måste köra ett tag.

7. Vad är viktigt att tänka på kring SEO vid expandering till nya länder?

Det där har jag stenkoll på, för vi finns tyvärr bara i Sverige. Men jag skulle väl säga att erbjuda
information på språket i fråga. Det finns ingen anledning att ranka på svenska ord i Norge, det blir lite konstigt.

Eller om vi tar engelska, du ger dig inte in på den engelsktalande marknaden. Du kan gissningsvis ligga okej i Irland, och sen ligger du skräp i Storbritannien. För mig är det i alla fall högst oklart.

8. Hur ska man fördela sin SEO och SEM budget?

Åttio-tjugo regeln, fast åt andra hållet. Det är svårt, för man är rätt ivrig om man börjar från noll. Och om man är ivrig är det enklare att köra SEM-spåret. Men samtidigt, om du nån gång ska satsa på SEO så kanske det är i början, för du kommer få glädje av det under en längre tid.

Historiskt har vi dock lagt ungefär 100 % på SEO och 0 % på AdWords. Det har framför allt varit för att jag är en lite dystopisk och bitter människa om har varit lite arg på AdWords. För varje dag man går in på Google så blir det en ny annons och en ny färg och sen försvinner färgen, och så kan man knappt ens se att det är en annons. Det händer så mycket konstigt där. Det kostar mycket pengar. 

Så jag var tidigt ganska anti det där och sa att det inte är nån mening med att ge sig in i det här kriget för det kommer bara att sluta med att man inte tjänar pengar andra gången kunden handlar, för att Google tar allt. Jag tror än i dag att förr eller senare om man fortsätter den här perfekta konkurrensen, så kommer den enda som tjänar pengar, vara den som har infrastruktur och det är Google. De som säljer produkterna får sitta och hoppas att de tjänar pengar på andra, tredje eller fjärde köpet. Det har nånstans irriterat mig, så vi har valt bort AdWords.

Men sen har vi de senaste två åren kommit till insikten att det är lite fegt och bittert att tänka så för det är också billigare att köpa en kund i dag än vad det är att köpa en imorgon. Så då borde vi rimligtvis försöka köpa den i dag och sen få in den i vårt egna ekosystem där vi kan bearbeta kunden själva. Vi lägger väl i dagsläget kanske en fördelning på 80-20 %.

9. Hur mäter och följer ni upp ert SEO-arbete?

Dels anlitar vi ett konsultbolag och så använder vi Wincher och Analytics. Mycket av SEO-arbetet handlar också för vår del om att se konkurrentbevakning. 

10. Dina topp 3 SEO-tips?

Ett: skriv för en människa. Från dag ett, skriv texter som är intressanta, strukturerade och för en människa så de tillför ett värde.

Sen, om man pratar om nåt som vi inte har varit inne på så mycket över huvud taget så är det fokus på länkvärde. Det är viktigt att man har det i bakhuvudet. Så fort man är med i ett sammanhang eller vad man än gör att man ser till att länka det. Det är väldigt enkelt.

Som tredje tips skulle jag säga att man optimerar bilder för det är nånting som jag ofta kommer på mig själv med, att jag använder bilder. Jag använder Google som en pekbok snarare än som en skönlitterär bok. Framför allt om man säljer produkter som undertecknad gör.

Prenumerera på Pixels Youtube-kanal och följ oss på LinkedIn för kommande intervjuer med framstående e-handlare.

© 2018 Pixel AB