Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med KidsBrandStore - Pixel
KidsBrandStore - Alexander Fugah

Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med KidsBrandStore

Postat Feb 6, 2019 Tag

SEO-intervjuer med svenska e-handlare

Lyssna till vad KidsBrandStore fokus är inom e-handel och tre konkreta tips kring SEO för e-handel.

Lyssna till när Pixels CMO, Gabriella Gall intervjuar Alexander Fugah, CMO på KidsBrandStore om e-handel. 

1. Vad är fokus just nu inom SEO?

För vår del är det nya marknader framför allt. Det är nästan uteslutande där det ligger. Vi expanderar mycket ut i Europa och då behöver vi rätt mycket SEO. Det blir grunden för oss på varje marknad.

2. Vad vill du/företaget ranka #1 på?

Den är också ganska svår. Vi har så många varumärken. Vi säljer 80 olika varumärken. Egentligen vill man ranka etta på varje varumärke, plaggtyp och kombinationer av dem. Men vi bottnar kanske i barnkläder och ungdomskläder. Det är vår nisch.

3. Vad är viktigt att tänka på när man väljer SEO-partner?

Jag värderar återkoppling och resultat. Sen måste det alltid vara en sorts trovärdighet. Vi tittar mycket på referenser. Vad har man gjort och lyckats med i andra bolag?

4. Varför är SEO en viktig del av marknadsmixen för dig som chef och ansvarig för SEO på ditt företag?

Det är en grundpelare för oss när det gäller trafik över huvud taget. Det är kanske den mest kostnadseffektiva delen av trafik. Så den vill man ha upp först och främst. Sen kompletterar man med all trafik som vi köper. Om inte SEO finns där är det svårt att börja optimera någonting. Vi märker att vi rankar väldigt bra på vissa delar i dag. Där både leverantörer nästan stör sig på att vi rankar bättre än vad de gör. Det är bara positivt för oss.

5. Vanliga fördomar om SEO?

Det känns som att en fördom är att det är ett engångsjobb man gör. Man optimerar och skriver texten en gång, sen behöver man inte röra den något mer. Då är det färdigt. Men man inser att det är extremt mycket underhållsarbete. För att man ska behålla positionen. Det tar dessutom lite olika vägar. Man hittar sökord som är bra kombinationer där man hittar trafik som är värdefull och som konverterar väldigt bra. Det gäller att man analyserar det hela tiden.

6. Tre konkreta resultat som man kan förvänta sig om man använder en genomsyrad SEO-strategi?

Jag förväntar mig alltid positiva resultat. Det visar sig i ökad trafik. Det är väl ett resultat. SEO-trafiken har visat sig konvertera bättre än många andra kanaler som vi betalar för. Resultatet är väl en kombination av det. Att vi ser en ökad trafik, att den konverterar bra och att vi hittar nya vägar in till oss som vi inte hade tänkt på tidigare. Där vi till exempel märker att plötsligt rankar underställ väldigt bra hos oss. Underställ är inget som vi har haft jättemycket fokus på. Det är mycket fokus på jackor, tröjor och byxor. Men så dyker det upp guldkorn som faktiskt ger ganska bra resultat. Vi hittar guldkornen i andra kanaler också men allt som oftast är det inom SEO man hittar det först. Då applicerar vi det ut i andra kanaler. Ser vi att vi att vi börjar ranka väldigt bra på underställ eller mössor. Då annonserar vi såklart mer på på det eftersom vi märker att det är nånting man söker på. Vi märker att det finns volym där, och då kompletterar vi det med andra kanaler.

7. Vad är viktigt att tänka på kring SEO vid expandering till nya länder?

Det är framför allt språk som är viktigt för oss när vi expanderar. Att man uppfattas korrekt på rätt marknad. Vi har haft exempel på när vi har låtit någon bekant till någon anställd översätta hela finska sajten, vilket blev totalt fel. Vi uppfattades som om vi använde en sorts variant av Rinkebysvenska, fast på finska. Det gav helt fel uttryck i den kanalen. Vi verkade inte alls seriösa i Finland. Det har varit en läropeng. Den vill vi inte göra om. Vi har varit inne lite på annonsering i stort.

8. Hur ska man fördela sin SEM och SEO budget?

SEO är ändå nånting där vi allokerar en budget och där vi kan se att vi kan se resultat. Man vill pusha så mycket som möjligt SEO-mässigt. Vi går nästan alltid på hur det konverterar. Det är egentligen oavsett kanal. Har vi en kanal som konverterar bättre än någon annan så allokerar vi mer resurser dit. Det är nog bara för att vi är i en sådan expansiv fas, framför allt. Jag har nog inget rakt svar på hur mycket eller hur stor procent vi allokerar utan det varierar väldigt mycket.

9. Hur mäter och följer ni upp ert SEO-arbete?

All mätning och  uppföljning är baserade på rapporter som jag får. Vi är precis i en sådan fas där vi sätter upp mycket mätinstrument och verktyg och utvärderar det i dagsläget. Idag är det väl den generella nivån på hur vi rankar som vi följer upp egentligen. Vår grundfilosofi är att vi styr mycket efter cost of sales. Det är det som är vårt mätvärde. Då har det funkat väldigt bra.

10. Dina topp 3 SEO-tips?

Uppföljningsbiten alltid är viktig och att hela tiden se till att man har en process för att testa och utvärdera. Så att man inte lägger resurser på fel saker.

Prenumerera på Pixels Youtube-kanal och följ oss på LinkedIn för kommande intervjuer med framstående e-handlare.

© 2018 Pixel AB