Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med Bemz - Pixel
Bemz - Annie Karlsson

Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med Bemz

Postat Jan 8, 2019 Tag SEO-intervju

SEO-intervjuer med svenska e-handlare

Lyssna till vad Bemz fokus är inom e-handel och varför de som ett globalt företag, väljer att implementera SEO som en del av sin e-handelsstrategi.

Lyssna till när Pixels CMO, Gabriella Gall intervjuar Annie Karlsson, CCO på Bemz om e-handel. 

1. Vad är fokus just nu inom SEO?

Just nu vill vi öka vår organiska trafik. När vi började arbeta med Pixel hade vi lite problem med sajten och hur vår organiska trafik rankade. Vi började arbeta med Pixel för att lösa dessa problem, och det var för över ett år sen. Vi har inte bara arbetat med dem när det gäller det tekniska och sajtens uppbyggnad, utan även med sajtens innehåll. Nu vill vi utveckla det i det långa loppet för att säkerställa att vi kan behålla den organiska trafiken på en jämn nivå.

2. Vad vill du/företaget ranka #1 på?

Vi är ganska nischade. Vi riktar oss mot folk som vill ha IKEA-möbler så vårt nyckelord blir nog “överdrag till Ikea-soffor”. Vi riktar in oss mot det på åtta olika språk i alla nyckelmarknader som vi arbetar med globalt.

3. Vad är viktigt att tänka på när man väljer SEO-partner?

Det var viktigt att vi kunde arbeta med en partner som faktiskt var en partner så att vi kunde arbeta tillsammans under en lång tid. Pixel är ett företag som vi kan arbeta med när det gäller kortsiktiga problem och frågor som kommer dagligen.

Vi får även hjälp med mer långsiktiga och strategiska arbeten. Vi inkluderar dem i vår planering redan från början. Jag tycker att det är viktigt att det är en partner som man kan samarbeta med på lång sikt. De är mycket kunniga så vi kan lära oss av dem. På så sätt kan vi öka kunskapen hos de som jobbar hos oss också.

4. Varför är SEO en viktig del av marknadsmixen för dig som chef och ansvarig för SEO på ditt företag?

Den är viktig för oss eftersom organisk trafik är viktig. Vi har en bred marknad och vi når många länder på många olika språk. Eftersom den organiska trafiken är en såpass stor del av vår trafik är det viktigt att den är stabil och att vi kan kontrollera den. Vi kan hitta relevant trafik utan att betala på det traditionella sättet.

5. Vanliga fördomar om SEO?

En fördom är att det är en quick fix. Så är det inte. Vissa saker kan förbättras, men det kommer att ha påverkan i det långa loppet. En annan fördom är att det bara handlar om vad Google bestämmer och att det är det enda sättet du kan påverka den organiska trafiken. Men man kan arbeta med sitt innehåll och den tekniska uppbyggnaden så att man kan skapa bästa möjliga förutsättningar för att nå relevant trafik.

Andra fördomar är nog att det är en byrå som kan göra det. Men jag ser det inte så. Det är inte något du kan outsourca. Det måste vara en del av marknadsmixen och den övergripande strategin. Man kan givetvis outsourca när det gäller viss kunskap men man måste ha med det i beräkningen i allt man gör. Jag tycker det är viktigt att folk inom en organisation förstår betydelsen av SEO när det gäller organisk trafik. Det är inte bara den innehållsansvariga eller utvecklaren som arbetar med det.

6. Tre konkreta resultat som man kan förvänta sig om man använder en genomsyrad SEO-strategi?

Man kan förvänta sig att den organiska trafiken kommer att växa och inte bara stå stilla eller sjunka. Internt säger vi att organisk trafik är gåvan som fortsätter att ge. Du kan göra en förändring i dag som kommer att ge vinst under månader eller år framåt. Det kan vi se med en del innehåll som vi har på sajten.

Något som kanske skrevs för många år sen men som fortfarande når relevant trafik i dag utifrån vår nisch. Det är viktigt för oss. Du kan också förvänta dig att konverteringsgraden kommer att öka. Om du når relevant trafik så kommer de till din sajt och de är glada över det. Till slut kommer de att göra det du vill att de ska göra. I vårt fall är det att köpa ett överdrag till en IKEA-soffa!

7. Vad är viktigt att tänka på kring SEO vid expandering till nya länder?

Det som vi gjorde 2018 i samarbetet med Pixel. Vi utökade till några marknader som vi fanns i, men vi hade inte språket. Vi introducerade nya språk tack vare rekommendationer från Pixel. För oss var det viktigt att förstå sajtens uppbyggnad, först och främst för att säkerställa att vi inte hamnade i konkurrens med oss själva när det gäller ranking. Sen arbetade vi nära med Pixel för att säkerställa att de rätta nyckelorden placerades på rätt ställe på sidan och att vi hade översatt det som var relevant för att nå marknaden.

Jag tror också att det är viktigt att vi förstår den lokala marknaden och förstår de relevanta nyckelorden för dem. Så det går inte att bara använda Google Translate. Det handlar om vad folk på den marknaden faktiskt kallar din produkt och vad de kommer att söka efter. Det har varit jätteviktigt när vi har expanderat och översatt vår sajt. Vi arbetar löpande med att säkerställa att vi har rätt influencers och rätt företag som länkar till oss. Det är så vi arbetar löpande. Jag tror också att det är viktigt att förstå att det bara är en del av att nå ut till en ny marknad. Det tar tid att få nån verkan. Det är inget som ger effekt samma dag som man börjar, utan det tar tid. Det har varit intressant för oss att upptäcka det. 

8. Hur mäter och följer ni upp ert SEO-arbete?

På liknande sätt som med paid media. Vi tittar på trafiken, intäkterna, konverteringsgraden särskilt hur vi rankar på våra viktigaste nyckelord. Jag skulle säga att vi behandlar det som paid media. Vi har liknande KPI:er. Olof på Pixel är väldigt mån om att dela med sig om hur det går för oss! Det finns vissa nyckelord som vi fokuserar på. Om vi har förbättrat vår ranking jämfört med våra konkurrenter eller hur vi rankade tidigare månader.

Det är så vi mäter, både på lång och kort sikt. Liksom några nyckeltal som vi använder oss av för att ge en indikation på var trenderna är på väg. Vi använder organisk trafik som ett sätt att se trenderna. Paid media kan vi påverka mer direkt genom att betala eller öka investeringen. Men organisk trafik är mer konsekvent vilket gör att vi kan se vilka trender som är aktuella. Då kan vi se riktvärden jämfört med tidigare år och månader på ett enklare sätt.

9. Dina topp 3 SEO-tips?

Mina topp tre SEO-tips är att verkligen öka kunskapen hos alla i organisationen som har nån form av inflytande över den organiska trafiken. Det innebär inte bara innehållsansvariga utan alla som arbetar med sajten eller med kundservice. Se till att alla förstår det inflytande och den effekt som man kan åstadkomma genom att ha bra organisk trafik och SEO. Det är viktigt att i planeringen kring marknadsföringen och förändringar i strategin, inkludera en överblick över vad SEO-strategin går ut på. Oavsett om det gäller inom företaget eller med en extern byrå.

Det måste ske i starten och inte senare i processen. Det måste ske väldigt tidigt. Det är lika viktigt att tänka på SEO-strategin som det är med alla andra kanaler och hur en sajt ser ut och så vidare. Från ett organiskt- och SEO-perspektiv kan vi se att SEO ger oss riktlinjer kring vad vi kan göra men vi kan ändå vara kreativa inom de ramarna. Vi ser det inte som en begränsning eller att det är för tråkigt. Det tillåter ändå utrymme för att leka. Det är så vi arbetar inom företaget.

10. Hur ska man fördela sin SEM och SEO budget?

Det är intressant, för en del av vår SEO-budget är att skriva och ta fram innehåll och bilder. Sen översätter vi det vi skriver till åtta olika språk. Vi sätter också ett värde på allt vi skapar baserat på översättningskostnaderna. När det gäller strategi arbetar vi med Pixel för att öka kunskap och utveckla länkar.

När det gäller hur vi allokerar vår budget så ser det ganska olika ut för SEO jämfört med SEM, till exempel. Där är det mycket prestationsbaserat, cost of sale och cost per click. Men med SEO är det mycket mer konsekvent och löpande. Det är mer som en månatlig tilldelning.

Prenumerera på Pixels Youtube-kanal och följ oss på LinkedIn för kommande intervjuer med framstående e-handlare.

© 2018 Pixel AB