Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med Awelin - Pixel
Awelin - Anton Wetterlöf

Med SEO i fokus i din e-handelsstrategi med Awelin

Postat Mar 5, 2019 Tag

SEO-intervjuer med svenska e-handlare

Lyssna till vad Awelins fokus är inom e-handel och tre konkreta tips kring SEO för e-handel.

Lyssna till när Pixels CEO, Henrik Vikström intervjuar Anton Wetterlöf, CEO på Awelin om e-handel. 

1. Vad vill du/företaget ranka #1 på?

Jag satt igår kväll och letade efter vad folk söker på som kan kopplas till vårt bolag. Jag tänkte att det med högst sökterm borde vara där vi vill ranka högst. Men ingen söker på nånting tillnärmelsevis likt det vi sysslar med så antingen är vi helt fel, eller så kommer det successivt komma. Folk söker på så konstiga grejer. 

2. Dina tre bästa lärdomar från Daniel Wellington?

Det var mycket tajming. Mycket mer produkt än vad folk trodde. Det vill säga, design i rätt tid och pris. Det är inget jag kan ta åt mig äran för. Jag tror att den största lärdomen är att om du ska göra något som blir såpass bra måste du våga vara innovativ och strunta i vad andra gör och tänker. Om du ska haka i och efterapa någon med en annan produkt kan det bli bra men det kan bara bli bra till en viss mån. Redan för sex år sen gjorde vi influencer marketing på en hög nivå. Då var det bloggar. I dag är influencers synonymt med Instagrammare och det tycker jag i viss mån är fel. 

Det finns kanaler som är bättre för influencer marketing än Instagram men alla söker sig till Instagram. Jag minns hur jag var i New York och fotade bilder mot en vit toalettsits för det var det mest krispiga jag hade. 

Tro på någonting som man bestämmer sig för: detta är slutmålet. Alla är överens om det, alla som är vitala för att ta sig dit. Sen kan man back tracka det. Hur tar vi oss dit? Vi gör det på det här sättet som ingen annan gör. Då tror jag man är där. I vårt fall var det annan typ av marknadsföring.

3. Vad tycker du om Youtube som kanal?

Jag är dålig på Youtube själv. Men som kanal – superspännande. För några kunder har vi i förhandlingen med Youtubers, börjat plantera ut vad namnet på videon ska heta, matchat mot söktermer. Om vi ser att en sökterm är hög till exempel “wedding make up” eller “make up for wedding” om vi ser att den sökfrekvensen är hög över tid och vi placerar ut vad videon ska heta, om det är smink i det här fallet, så ser vi att Youtube-livslängden är mycket längre. Den första träffen på exakt den söktermen kan vara en video från 2016 som än i dag lever vidare. Men på Instagram hade den varit borta för två och ett halvt år sen.

4. Vad tycker du bör vara på alla e-handlares agenda?

Det är en bra fråga. Jag tycker det beror helt på var man är. Har du tagit in kapital? Hur länge har du funnits? Är du en retail offline-spelare som går online? Det är helt olika förutsättningar. Det gäller att förstå kunden för oss som arbetar med e-handlare. Att förstå var i varumärkesresan man är, var i försäljningen och var i utrullning till andra länder man är. 

Jag tror att man ska börja bygga sin egen tes: “Det här tror vi är våra styrkor. Detta vill vi ranka på. Detta vill vi synas på.” Och gå igenom hela kedjan därefter och arbeta utefter det. Sen gäller det att försöka se vem det är man pratar med. Vem pratar jag med för just den här kampanjen? Hela mitt jobb går ut på att bygga kampanjer nästan dagligen. Du kan ha kampanjer uppbyggda efter kalenderåret. Men vi tvingas hela tiden bygga nya kampanjer. För i den här annonsen kanske jag pratar med den här målgruppen och den här annonsen på andra sidan kanske är en retargeting-annons. Då pratar jag med folk med varumärkeskännedom som har interagerat med oss som varumärke. Då måste jag veta det, för jag har en helt annan kommunikation. 

Jag slarvar i mitt arbete som e-handlare eller för mig som byrå om jag har samma kommunikation. Det är alldeles för många som gör det. “Nu har vi det här innehållet, vi har fått det här bildmaterialet från den här fotograferingen.” “Vi lägger ut det på Facebook och Instagram organiskt med influencers” Och sedan finns det ett parallellt spår som SEO eller betalt sök och sen väntar man på vad som ska hända. Det tycker jag är slarvigt. På min agenda skulle vara, för att svara på din fråga, att se vem det är jag ska prata med just nu, och vad jag vill få ut av det. Vill jag bygga varumärkeskännedom? Då kanske det inte behöver komma sälj av just den här kampanjen. Men det ska leda till det i förlängningen. 

Sen kan man ha rent säljdrivande kampanjer parallellt. Det kräver att man internt i organisationen vet att man gör en sak för just det syftet. Och att man tittar på det långsiktigt. Små veckovisa, dagliga i vårt fall, kampanjer som alla ska ha ett syfte kanske 1-4 år längre down the line. Det är svårt, men det är nog på agendan. Sen också ta hjälp! Ta in expertis på de områden som man inte kan.

5. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man väljer en SEO-partner?

Det är viktigt att den partnern är proaktiv. Det är ett ledord för oss också. Jag har nästan startat det här bolaget inser jag, i efterhand, på grund av avsaknaden av proaktivitet hos folk som man arbetat med tidigare. Om jag hyr in expertis av er förväntar jag mig den expertisen. Det viktigaste är att försöka hitta någon som förstår vad det är du gör i dag men också vad det är du vill göra. Om det kommer en PDF i första mötet efter tio minuter “så här ska ni jobba med oss på XYXY SEO”. Då är det bara att lägga ner. Man måste förstå vad jag vill göra. Vill jag rulla ut i 80 länder? Vill jag omsätta en miljard med 30 procent i vinst? Eller är jag jättenöjd om mitt tröjföretag snurrar 15 miljoner med två till tre miljoner i vinst och vi är fem till sex personer? Vad är målet? Ska vi ha Tyskland som näst största marknad inom tre månader? Att man har den här dialogen.

6. Vad är dina tips om man jobbar med influencers?

Det finns influencerbyråer som är jätteduktiga, och det finns dem som är mindre duktiga. Att hitta influencers var det minst svåra på Daniel Wellington. Att arbeta med dem och få en långsiktig relation och få ut en affär av det är en annan femma. Att hitta influencers är en no brainer. Om vi tar en paus nu kan jag hitta hundra relevanta influencers för oss.  

Influencer marketing är en trafikanskaffning at its best och en varumärkeskännedom om du gör det bra från ett marknadsföringshåll. Det handlar om hur man lyckas bygga upp sociala mediekanaler och jobba med influencers och det viktiga är det som händer efteråt. Hur gör du om det till en konvertering på din sajt? Hur får du det till att bli sålda produkter? Det sker efteråt. Bra byråer över huvud taget tycker jag är de som tillhandahåller en del men förstår vad som ska komma därefter och hjälper till med det. Hur mycket tid lägger man på relationer? Om du jobbar med X antal tusen influencers. Hur mycket tid är bara relation och att prata med dem? Det är som en dans. Nu ska vi dansa och sen ska vi jobba tillsammans du och jag. Den är nödvändig än i dag.

7. Varför är SEO en viktig del av marknadsmixen för e-handlare?

Det är viktigt för att det är som en bas, en grund. Du kan bygga andra fundament på den grunden. Det kan driva försäljning i sig, men det är en vital hygienfaktor. Du kan oftast inte göra den själv. Om man bestämmer sig för att “det här är vi i dag, det här är vi i framtiden”. “Vi kommer att verka inom det här fältet”. Se till att skapa en affär där. Du ska ranka på vad du är och vad du erbjuder. Du kan bygga hela din betalda annonsering på det fundamentet som SEO:n har skapat. Den kommer att ge mycket till den biten också. Det finns ju e-handlare som har byggt mycket av sin affär på bara SEO. Du kan vara lönsam i bara det. Och allt annat du gör, paid social, retargeting-annonser eller vad som helst det är som en bonus. Det handlar mycket om att ni matchar det väl mot sök? Vad söker folk på? Finns det en affär för mig som e-handlare där? Det är grunden.

8. Vad är vanliga fördomar inom SEO?

Ja, det har jag. Jag har säkert byggt vidare på några själv innan. Jag ber om ursäkt för det i så fall. Jag vill minnas runt 2013, då satte folk upp bloggar och tryckte in så många länkar som möjligt. Google rankade på något sätt efter antalet länkar, och inte hur relevanta de var. Nu har det skiftat och handlar mer om relevance score. Relevans och kvalitet är något som jag har sett de tio och elva åren som jag har jobbat i branschen. Kvaliteten på länkarna måste vara så mycket bättre i dag. För tio år sedan fungerade det att bara länka till tusen sajter. Men i dag måste kvaliteten vara mycket högre. 

Det ska vara bra innehåll, precis som du kör i ett Instagraminlägg. Det kan inte vara en dålig bild som är fotad mot en toastol! Utan det måste faktiskt vara bra content. Samma sak har det blivit med SEO. En annan fördom är att det är väldigt få som vet hur det faktiskt fungerar. Eftersom Google fortfarande pratar om att det sitter fyra-fem killar eller tjejer i Palo Alto och styr detta och att inte ens ni som är ledande har järnkoll. Men det tror jag inte riktigt på.

9. Tre konkreta tips som man kan förvänta sig av SEO?

Ett är givet för mig: det är att du rankar bättre organiskt på det som är din verksamhet om du gör ett bra arbete. Det är olika relevant för olika förgreningar. Men kontra vad folk söker efter, om de träffar dig och din e-handel. För mig är e-handel ganska enkelt. Det är trafik och det är konvertering. Det är de två delarna. Du kan baka in hur mycket som helst i bägge, så det är mer komplext än så. Men det handlar om trafik kontra konvertering. Kan du få mer trafik av ett skickligt SEO-arbete? Det vill säga, vad söker folk på? Söker de på någonting som är relaterat till vad jag håller på med? 

Om jag kan få in dem genom det arbetet har jag stärkt min trafik. Då handlar det om att direkt hoppa över och kolla om det dessutom är kvalitativ trafik som konverteringen i slutändan. Löser du trafik till mig så är min uppgift som e-handlare att se till att den konverterar. Då kan man hoppa till nästa steg. Jag skulle säga att det är en ökad varumärkeskännedom som alltid är relevant. Men det handlar också om att du får relevant trafik till din e-handel efter vad folk faktiskt aktivt är ute och söker efter. Du behöver inte som i andra typer av marknadsföring hämta in folk: “Kolla vad vi gör, titta på det här!” Folk är aktivt ute och söker någonting som du kan erbjuda dem. Det känns väldigt nära en affär. Vi kan också bygga hela den betalda marknadsföringen kring det som vi var inne på innan. Då har vi tre tips. 

10. Vad är viktigt att tänka på kring SEO, vid expandering till nya länder?

Det är viktigt att se till den marknaden. Varje gång du expanderar till en ny marknad så blir det som en ny arena. Jag är allergisk mot e-handlare som säger: “2020 ska vi öppna i Benelux och Tyskland”. Det förstår jag inte. Det finns folk som säger så. Precis som om offline- eller retailbutiker skulle rulla ut ett tiotal butiker. Då kanske du måste titta på den horisonten. För mig är e-handelns största usp att det är ett globalt spelfält. Det är klart att du behöver anpassa din e-handel och marknadsföring mot en utrullning till andra länder men sitter du där för att du vill sälja produkter och bygga något stort, vilket alla vill, då är det naivt att tacka nej till potentiella konsumenter för att de är från något annat land än Sverige. 

Se till att din e-handel på bästa möjliga sätt är öppen för att ta in konsumenter utifrån. När Malaysia kommer upp som topp fyra marknad i trafik då kanske det är dags att börja anpassa mot den marknaden språkmässigt, leveransmässigt, logistik, betalalternativ. Men det är något som du kan göra successivt. Det betyder inte att du måste sitta med noll personer inne från Malaysia och göra det. Så svaret på din fråga kring SEO handlar om hur min expansionsplan ser ut.

11. Dina topp tre SEO-tips?

Topp ett är att inte försöka om du inte kan. Ta in expertis. Det måste vara topp ett. Och jobba med den expertisen. Det kan vara tips nummer två. Lämna inte bara ut det utan att interagera. Om jag är e-handlaren i det här fallet och tar in er: Hur kan jag bistå? Vad kan jag göra? Vad behöver ni ha för information av mig? Så här ser vår kampanjplan ut för 2019. Är det relevant för er? “Nej”, säger du. “Det vill vi inte titta på”. Okej. Vad kan jag göra? Så här ser det ut historiskt. När vi gjorde ett influencer marketingprogram förra året kallade folk vår produkt så här per automatik. Är det något som ni ser är relevant? 

Lägg inte bara ut det och så får det vara sin egen ö. Vi som byrå vill ha allt. Ge oss allt så sorterar vi och lämnar saker. Det blir så mycket bättre. Då är det lättare att vara proaktiv. Vad kan vi göra för att växa tillsammans? Det var tips nummer tre!

Prenumerera på Pixels Youtube-kanal och följ oss på LinkedIn för kommande intervjuer med framstående e-handlare.

© 2018 Pixel AB